Als je zwanger bent, zijn er vele Zwangerschapscursussen die je kunt volgen. Enkele cursussen zijn gericht op het verbeteren van je conditie, andere cursussen helpen je voor te bereiden op de bevalling. ZwangerFit® is een actieve vorm van zwangerschapsbegeleiding met een preventief karakter.

ZwangerFit is een bijzonder leuke maar vooral ook actieve cursus. Meer over deze cursus, leer je op deze pagina. Zo lees je in dit artikel wat je bij ZwangerFit leert, maar ook welke voordelen deze cursus met zich meebrengt en wanneer je de cursus kunt volgen.

Dat sporten tijdens een gezonde zwangerschap niet gevaarlijk is, maar juist voordelen oplevert, is wetenschappelijk bewezen. Klachten en vermoeidheid kunnen worden verminderd of voorkomen en je voelt je fitter. Dat komt jou én je baby alleen maar ten goede.

zwangerfit-removebg-preview

Voor wie is ZwangerFit!?

ZwangerFit! is voor de zwangere vrouw die zich op een sportieve, gezellige en verantwoorde manier wil voorbereiden op de bevalling. Vanaf de 16e week van de zwangerschap tot aan de bevalling kan iedere vrouw meedoen.

Wat leer je tijdens @ctive Zwanger?

De cursus is zeer uitgebreid. Ten eerste leer je tijdens ZwangerFit! om te gaan met bepaalde zwangerschapskwaaltjes, zoals rugklachten en bekkenpijn. Dit doe je door de oefeningen en technieken te leren die je bekken versterken en je houding verbeteren. Dit maakt de cursus ook erg effectief voor het moment dat je kindje eindelijk geboren wordt en niet alleen tijdens de zwangerschap. Daarnaast wordt de cursus gegeven door een kinderfysiotherapeut (i.o.) die je voorbereid op de komst van je kindje en je enkele technieken kan leren met betrekken tot de motorische ontwikkeling van je kindje, babymassage en het dragen van je baby. Je kunt na deze cursus doorstromen naar de vervolg cursus Mama en BabyFit!, babymassage of informatie vragen over het dragen van je kindje.

De lessen helpen je niet alleen in vorm te blijven tijdens je zwangerschap, maar helpen je ook om te gaan met de emotionele achtbaan waar je tijdens de zwangerschap mee te maken krijgt. Vanwege alle leuke contacten die je maakt, het praten met de andere dames die hetzelfde meemaken en het delen van je emoties. Je kan tijdens deze cursus even echt lekker zwanger zijn. De combinatie van deze twee zaken maakt de zwangerschapscursus erg populair maar vooral ook erg leuk en gezellig!

De voordelen van ZwangerFit

Doe je mee, dan profiteer je van diverse voordelen. De belangrijkste voordelen van deze zwangerschapscursus worden in onderstaande alinea’s kort beschreven.

Je krijgt een betere conditie

Tijdens de les werk je aan je conditie. Dit is niet alleen prettig tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling. Door de lessen te volgen, ga je fit en sterk je bevalling tegemoet. Hierdoor zal de bevalling doorgaans soepeler en minder pijnlijk verlopen.

Je krijgt sterkere spieren

Bij ZwangerFit werk je onder andere aan je buikspieren, je rugspieren, je beenspieren en uiteraard je bekkenbodemspieren. Dit is geen overbodige luxe, want tijdens de zwangerschap worden al deze spieren extra belast. Door te komen sporten, voorkom je dat de spieren overbelast raken door deze actief te trainen.

Je krijgt meer controle over je bekkenbodem

De bekkenbodemoefeningen die je tijdens de lessen doet, geven je meer controle over je bekkenbodem. Dit betekent dat je minder last krijgt van bekkenpijn en bandenpijn, maar ook dat je je blaas beter kunt controleren.

Je kunt lekker ontspannen

Veel vrouwen voelen zich gestrest tijdens de zwangerschap. Niet alleen omdat ze zenuwachtig zijn voor de komst van hun kindje en veel bezig zijn met hun zwangerschap, maar ook door drukte op het werk, een druk huishouden en ga zo maar door. Tijdens deze cursus kun je even helemaal ontspannen. Dit is niet alleen prettig voor jou, maar ook voor je kindje.

Je doet leuke contacten op

Je doet de lessen altijd met een groep vrouwen. Deze vrouwen zitten allemaal in hetzelfde schuitje als jij: ze zijn allemaal zwanger. De meeste dames zijn ook ongeveer op hetzelfde moment uitgerekend. Dit maakt je contacten tijdens de ZwangerFit extra leuk en nuttig. Veel vrouwen die vriendinnen worden tijdens zwangerschapscursussen, zien elkaar na de bevalling nog steeds. Dit komt simpelweg omdat je een bijzondere band opbouwt met de vrouwen die samen met jou op les zitten.

Tijdens een intakegesprek worden eventuele bijzonderheden besproken en kijken we of de lessen van de ZwangerFit® aansluiten bij jou verwachtingen. De lessen worden gegeven door onze (kinder)fysiotherapeut die een gespecialiseerde ZwangerFit cursus van YVLO heeft gevolgd. Bij onze praktijk is dit Loes.

De cursus bestaat uit:

Bewegingslessen

De lessen vinden wekelijks plaats en duren een uur. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan de volgende aspecten:

  • Conditietraining
  • Krachtoefeningen voor rug- buikspieren, arm- en beenspieren
  • Stabiliteit en coördinatie oefeningen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Bekkenbodemoefeningen

Wanneer

De les wordt gegeven op donderdag van 19.30 tot 20.30 uur.

Kosten

10 lessen voor € 150,00. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden (deels) de ZwangerFit cursus. Kijk hiervoor in uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Docent

Loes ten Buuren.

Voor meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie of aanmelden kunt u mailen naar loes@kinderfysiotherapiehetplein.nl

Ook kunt u zich aanmelden door het retour sturen van het aanmeldformulier, dat u hier kunt downloaden.