Wat is scoliose en wat zijn de mogelijke gevolgen

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de rug, die een driedimensionale vervorming tot gevolg heeft. De verkromming kan zowel een C- als een S-vorm hebben. Omdat de ribben met de gewrichtjes aan de wervelkolom verbonden zijn, draaien deze mee. Als iemand met scoliose voorover buigt, zie je duidelijk aan een zijde een bolling ontstaan op de rug. Dit wordt een gibbus genoemd. Via een röntgenfoto kun je meten hoe ernstig de verdraaiing is. Dit wordt uitgedrukt in graden.

In de groeispurt kan de scoliose het meest verergeren. Van groot belang is om het juiste beleid zo snel mogelijk te starten. Schroth therapie is geschikt voor kinderen in de groei, al dan niet in combinatie met een brace, als voor (volgroeide) tieners.

Wat is Schroth therapie?

De schroth-methode is een 3-dimensionale behandelmethode specifiek voor scoliose patiënten. Deze  behandelmethode wordt in Duitsland al jaren met veel succes toegepast bij jongeren met scoliose. In Nederland is deze behandelmethode tot dusver nog vrij onbekend maar doet snel zijn intrede vanwege de positief behaalde resultaten en de toenemende wetenschappelijke onderbouwing.

De schroth- methode bestaat uit specifieke oefeningen die zorgen voor een driedimensionale correctie van de wervelkolom in combinatie met ademhalingstechnieken en mobilisatiehandgrepen. Afhankelijk van het type scoliose wordt een behandelplan opgesteld, dat precies past bij de vastgestelde bocht(en). De individueel opgestelde oefeningen worden samengevoegd in een huiswerkprogramma voor thuis. De houdings- en bewegingscorrecties zijn met name gericht op het dagelijks leven. Een kind leert staan, zitten en lopen op een wijze die de scoliose afremt.

Het doel van de Schroth-methode is:

  • Correctie van de wervelkolom
  • Afremmen van de progressie van de scoliose
  • Houdingsverbetering
  • Pijnvermindering
  • Voorkomen van de noodzaak van het dragen van een brace of operatief ingrijpen